top of page

Om

Glaskonstnär Anne-Lie Sävström

Anne-Lie startade sin yrkesbana som florist för att senare börja som finsnickare på ett mindre snickeri i Skåne. Dessa kreativa yrken och ett genuint intresse för konst och hantverk har senare lett till att Anne-Lie lärt sig flera olika hantverk och tekniker inom en rad olika genre. Hon har både deltagit i och själv utbildat på många olika studiecirklar i allt från Vävning, Knyppling, Batik till Akvarell-, Porslinsmålning och Glas. Intresset har inspirerat till deltagande på utvecklingskurser runt om i välden på vitt skilda håll från Grekland och så långt bort som till Thailand likväl som flera distanskurser. Numera klassificerar Anne-Lie sig som i första hand Glaskonstnär med inriktning på främst 2 tekniker, Fusing och Tiffany.


Hennes verk består av skulpturer, tavlor och bruksföremål, ibland i kombination. Allt skapas och tillverkas i Ateljén i Bjärred utanför Lund/Malmö där hon numera bor även om hon är född och uppvuxen utanför Landskrona. Ateljén är bara öppen vid vissa speciella tillfällen för allmänheten eller på begäran därför deltar Anne-lie gärna med alster vid evenemang så som kulturdagar / konstrundor eller genom samarbete med Gallerier och konstföreningar.

bild_på_annelie_edited.jpg
Våt glas

Glaskonst

Olika tekniker som Anne-Lie arbetar med

IMG_2814.JPG

Fusing

Glas smälts tillsammans i ugn

Exempel på bilden visar hur glas satt samman  genom fusing av flera olika färger och lager.

Elin_Drömmen_om_3.jpg

Tiffany

Glas monteras med tenn

Tiffany härstammar från en amerikansk firma som började med att sätta samman glas med bly. Numera används enbart tenn utan bly. Ovanlig teknik i Sverige och Anne-lie som är utbildad i tekniken är en av få som idag gör saker i Tiffany teknik.

IMG_2512.JPG

Glasmålning

Glaspulver används för målning

Målning på glas med glas är en teknik som används länge men som är relativt ovanlig i Sverige. Tekniken gör att målningen smälter in i glaset och bildar en enhet och lägger sig inte utanpå utan mer inuti glaset vilket ger en speciell lyster.

bottom of page